Kuchnia w wielu odsłonach

Posted on Mar 12, 2014 | Składniki kuchenne |

Każdy kraj i region posiada niezwykłe smaki, możliwości spróbowania specjałów danego miejsca. Pojawiają się także dania kojarzone z danym zakątkiem jak choćby Włoska Pizza, Polski Bigos, czy Grecka Sałatka.Na czym polega owa niezwykłość, smaków, kolorów, zapachów, dlaczego jedne dania jesteśmy w stanie bez większych problemów odtworzyć, a inne sprawiają wiele trudności pozostawiając pewien niedosyt?

Odpowiedź jest prosta każda kuchnia posiada odpowiednie tajniki, którymi zazwyczaj jest odpowiednia przyprawa. Polacy kochają czosnek, sól, wino, Grecy stawiają na zioła prowansalskie, oregano, bazylię, Hiszpanie nie wyobrażają sobie dań bez dodatku kolędry, tymianku. Bardzo istotnym elementem przygotowania dania z któregokolwiek zakątka świata jest wiedza o przyprawach, pewnych dodatkach nadających ostatniego szlifu wybranemu daniu. Kucharze z większym doświadczeniem przestają obawiać się dodatków, jaki stanowi przyprawa.

bogactwo-przypraw

Jak dozować przyprawy?

Im większa ferajna łączących się ze sobą smaków tym doznania stają się głębsze, aromat znacznie pełniejszy a kolorystyka dań dopełnia wędrówkę po wszystkich ludzkich zmysłach. Bardzo ważnym czynnikiem stają się także dobre chęci, które mimo porażek i potknięć pozwalają na podejmowanie kolejnych prób. Gotowanie według wytycznych czy przepisów, w bardziej rozwiniętej fazie kulinarnych wędrówek przestaje sprawiać radość, pojawia się chęć samodzielnego upiększania, dodawania czy zmieniania pewnych elementów, dzięki czemu pojawiają się połączenia równie niezwykłe, co i inspirujące.

Warto szukać swojej niszy w kulinarnych wędrówkach, dostosowanie się do szybkiego życia wcale nie musi być równoznaczne ze zubożaniem naszej diety zastępowanej fast foodami.Dbałość o własne zdrowie i piękny młody wygląd, sprawia, że sami znacznie chętniej poszukujemy kuchni bogatej w wartościowe składniki, przyprawa, lekkiej i sprawiającej, że nasze kubki smakowe szaleją z radości. Nie ma znaczenia czy mówimy o kuchni orientalnej, chińskiej, śródziemnomorskiej, czy Polskiej, ważne, aby smaki i wartości odżywcze wpływały pozytywnie na nasze nastawienie do świata i zdrowie.