Zmywarki gastronomiczne – podział i charakterystyka

Posted on Lut 2, 2014 | Gastronomia |

Przy dobrym rozwoju własnej działalności gastronomicznej, z czasem będzie coraz trudniej zapanować nad obowiązkami na zapleczu kuchennym. Nieustanny napływ nowych klientów może doprowadzić do tego, że nasz kucharz nie będzie w stanie wyrobić się ze swoją pracą. Najgorzej natomiast, jeśli będzie musiał zajmować się czynnościami drobnymi, jak zmywanie naczyń. W takich momentach warto będzie rozważyć, czy zmywarki gastronomiczne nie będą dobrym pomysłem?

Niemniej wybór zmywarek gastronomicznych nie jest łatwy ze względu na szeroki wybór tego towaru wśród producentów wyposażenia gastronomicznego.

Zmywarki gastronomiczne – podział ze względu na funkcjonalność

Same urządzenia do mycia naczyń oraz narzędzi możemy podzielić na trzy główne grupy:

  • Zmywarki przeznaczone do mycia zastawy stołowej
  • Zmywarki przeznaczone do mycia szkieł
  • Zmywarki kapturowe przeznaczone do mycia sprzętu gastronomicznego

Każde z tych urządzeń posiada odmienną budowę oraz charakterystykę pracy.

Zmywarki gastronomiczne do mycia zastawy stołowej nie różnią się aż tak bardzo od tego, co posiada przeciętny człowiek we własnym mieszkaniu. Dwie, czasami trzy półki są przeznaczone do wstawiania w nie naczyń. Różnicą natomiast jest zastosowanie wyparzania parą wodną, która ma na celu zabicie wszelakich bakterii. Wyparzanie takie w zmywarce gastronomicznej sięga temperatury nawet 90o Celsjusza.

Tymczasem zmywarki do szkieł są o wiele mniejsze i posiadają zaledwie jedną półkę przeznaczoną na naczynia. Celem tej zmywarki gastronomicznej jest szybkie wymycie naczyń, aby te były zdatne do użytku od zaraz. Dlatego podwójne pompy gorącej wody pozwalają na wymycie naczyń w czasie nawet do 5 minut.

Ostatni rodzaj zmywarki gastronomicznej, czyli zmywarka kapturowa, jest dużym obiektem przeznaczonym do mycia wyposażenia gastronomii. Rozmiarowo przypomina lodówkę, tyle że górna część jest przeznaczona do naczyń. Dzięki dużej pojemności jest ona w stanie pomieścić takie narzędzia, jak garnki, patelnie, stojaki, foremki i inne narzędzia służące w pracy kucharza.

Charakterystyka cenowa zmywarek gastronomicznych

Zmywarki gastronomiczne jako sprzęt kuchenny do tanich nie należą. Wynika to z faktu, że są wykonane ze stali nierdzewnej oraz zawierają mechanizmy odporne na wielogodzinną pracę. Częstokrotnie stosuje się w nich co najmniej dwie pompy wody, nierzadko także te do odpływu ścieków.

Oprócz tego zmywarki gastronomiczne są urządzeniami modułowymi. Oznacza to, że można do nich dobudować potrzebne części, jak dodatkowy dozownik płynów czy też dopływ gorącej wody.

W efekcie cena takiego sprzętu gastronomicznego waha się w granicach 3568 złotych do nawet 10 495 złotych. Wszystko zależy od marki producenta oraz zastosowanej technologii.