Co się składa na wyposażenie gastronomii?

Posted on Lut 8, 2014 | Gastronomia |

Jeśli nigdy nie byłeś w restauracji na zapleczu kuchennym, możesz mieć mgliste pojęcie na temat tego, jak wygląda wyposażenie gastronomii. W porównaniu do twojej domowej kuchni różnica może być wielka. Zastanówmy się, jak wygląda na początek twoja kuchnia, by móc zrozumieć, dlaczego jej wyposażenie gastronomii nie sprawdziłoby się w realiach restauracji.

Do typowego umeblowania kuchennego zalicza się szafki podłogowe oraz wiszące oraz blaty kuchenne, najczęściej położone na tych szafkach. Oprócz tego w kuchni często znajdują się zmywarki, palniki kuchenne z piekarnikiem oraz jakieś roboty kuchenne. A ponieważ miejsce na to wszystko jest często ograniczone, dlatego w takiej kuchni jest ciasno. Tymczasem w kuchni profesjonalnej restauracji wyposażenie gastronomii prezentuje się zupełnie inaczej. Przede wszystkim standardem jest zastosowanie mebli ze stali nierdzewnej. Takie pomieszczenie wygląda może nieco zbyt zimno i sterylnie, ale dzięki właściwościom stali są meble są łatwe do wyczyszczenia. Nie ma tu miejsca na drewniane czy wykonane z płyty paździerzowej meble. Oprócz tego sprzęt gastronomiczny jest częstokrotnie o wiele większy, a zarazem wydajniejszy od tego stworzonego na potrzeby przeciętnego domownika. Dla przykładu zmywarki gastronomiczne są w stanie pomieścić kilka metrów przestrzennych naczyń, w tym garnków. Ich tempo prania naczyń sięga nie godzin, jak w przypadku przeciętnej zmywarki, lecz minut. I to rzadko więcej niż kilka. Nic w tym dziwnego, zważywszy na fakt, że na zapleczu kuchennym panuje tak wielki ruch, że potrzeba pewności, że naczynia będą zdatne do użycia za kilka minut. Kucharz, którego wyposażenie gastronomiczne zawodzi, nie jest w stanie wykonywać swojej pracy należycie. Dlatego właśnie sprzęt gastronomiczny kosztuje tak wielkie pieniądze.