Rodzaje kotłów warzelnych

Posted on Lut 20, 2014 | Gastronomia |

Duża kuchnia bez kotła warzelnego, jest jak restauracja bez stolików. No, może niekoniecznie. Taka restauracja znalazła już swoich zwolenników i nazywa się „restauracją szwedzką”. Natomiast kotły warzelne w dużej kuchni są niezbędne i jedynie szaleniec zdecydowałby się na pracę bez nich. Wszędzie tam, gdzie przygotowywane są większe ilości potraw płynnych ma on swoje zastosowanie.

Typy kotłów

W zależności od wykorzystania materiału grzewczego wyróżniamy następujące rodzaje kociołków:

  • elektryczne – montowane są zazwyczaj w małych zakładach żywienia zbiorowego; decydując się na ten rodzaj urządzenia, należy upewnić się uprzednio, czy kuchnia ma zapewnioną dostawę odpowiedniej mocy energii elektrycznej,
  • gazowe – są zdecydowanie najbardziej powszechne, ze względu na to, iż gaz jest najczęstszym medium grzejnym instalowanym w kuchniach,
  • parowe – przystosowany jest do ogrzewania parą technologiczną; kotły warzelne parowe zasilane są parą instalacji parowej lub z zewnętrznego źródła,
  • węglowe – rzadko montowane, korzystają z nich głównie miejsca czynne tylko sezonowo, gdzie brak odpowiedniej mocy elektrycznej czy gazu.

Jak widać, kotły warzelne stosuje się w różnego rodzaju źródłach zasilania. Kotły mają różną pojemność, od 100 do 300 litrów. Małym miejsca zbiorowego żywienia wystarczy pojemność 100 – 200 l, średnim ok. 200-300 l, a tym naprawdę dużym 500 l. Warto zwrócić na to uwagę, przy wyborze tego urządzenia. Każdy z nich konstrukcyjnie wykonany jest ze stali kwasoodpornej. Wyróżniają się także kształtem obudowy – okrągłym lub kwadratowym.