Południowe klimaty na stole

Posted on Lip 29, 2013 | Gastronomia |

Polska kuchnia jest z pewnością bardzo charakterystyczna, obfitująca w pieczone mięsa, gotowaną kapustę i kiszonki, ale posiada też wiele naleciałości wynikających z ciągłych zmian terytorialnych kraju i uleganiu wpływom naszych sąsiadów. W zachodniej części kraju można znaleźć wiele potraw pochodzenia niemieckiego podobnie, jak na Śląsku, a w okolicach Wrocławia, czyli tam, gdzie przesiedlano po wojnie ludność z kresów wschodnich pojawia się wiele smaków ukraińskich i litewskich.

Sałatka z użyciem mozzarelli i pomidorów znajdziesz tu:

http://www.galbani.pl/recipes/caprese_salad_with_pesto.html

Talerz pełen sera mozzarelli i pomidory

Poza ościennymi narodami na polską kulturę kulinarną miały wpływ także inne kuchnie świata ze szczególną przewagą kuchni włoskiej. Trudno nie zauważyć, że takie produkty, jak pomidory z mozarellą, pizza czy makarony w każdej postaci nie stały się w naszym kraju bardzo popularne. Zaleta tych dań jest nie tylko prostota wykonania i mała ilość składników, ale również niezwykły smak i wartości odżywcze. W przeciwieństwie do klasycznych polskich obiadów, które wymagają przygotowania mięsa, surówek warzywnych i dodatku w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy często są to dania czasochłonne. Sos boloński, neapolitański czy inne wariancje dodawane do makaronu to zaledwie parę minut pracy.

Mozarella i pomidory są też częstym dodatkiem do pizzy, która w naszym kraju staje się bardzo popularna. Szczególnie wpływa na ten fakt możliwość jej telefonicznego zamawiania. Z drugiej strony wizyta w lokalu to w wielu wypadkach szansa na spróbowanie kilku rodzajów jednocześnie bez konieczności kupowania całej. Potrawy takie, jak pomidory z mozarellą, czyli popularna we Włoszech sałatka caprese są też daniem uniwersalnym. Można je podawać na śniadanie czy kolację, jest to idealna przystawka przed daniem głównym oraz doskonały sposób na podjęcie gości podczas działkowego grillowania. Mozarella i pomidory zazwyczaj smakują każdemu, a dzięki swojemu wyglądowi sałatka jest też bardzo dekoracyjna. Dla sporej grupy smakoszy dobrym argumentem może być fakt, że zestawienie to jest niezwykle wartościowe pod względem dostarczanych organizmowi substancji odżywczych, w tym cennego wapnia, białka i przeciwnowotworowych antyoksydantów.